Detectie voor honden

Als ervaren handler heeft Monique jarenlang een eigen hondenschool voor behendigheid en flyball gehad in Deventer. Na de verhuizing in 2010is zij hiermee gestopt.
Echter is ze thuis altijd wel blijven trainen, maar niet meer op wedstrijdniveau. 

Toen haar once in a lifetime dog Didge nog leefde, deed ze, naast de behendigheid en flyball al veel "neuswerk".  
Onder het "neuswerk" verstaan we (praktijk) speuren, reddingshondenwerk, mantrailen, of detectie. 
Tot de komst van haar jongste poedel clever working poodles MICK in 2023 heeft het trainen met de honden op een laag pitje gestaan. Door Mick kwam hier verandering in. 

Door Mick kwam ze in aanraking met detectie, een fantastische bezigheid voor hond en handler afgeleid vanuit de politiehonden (denk hierbij bijvoorbeeld aan de drugshonden, of honden die explosieven opsporen). 

Wat is detectie?

Bij detectie leert je hond een geurbron te vinden. Als deze gevonden is, zal de hond dit kenbaar maken aan de eigenaar d.m.v. een aangeleerde verwijzing.
De aangeleerde geur kan zelf worden gekozen door de eigenaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan steranijs, kardemom, kruidnagel, vanille (niet de peul maar de pure vanille en die is wel kostbaar), of tabak. Maar een hond kan ook leren zoeken op drugs, explosieven of geld, wat we uiteraard kennen van de professionele politiehonden.
Drugs en explosieven zijn bij mij NIET toegestaan, en geld wordt wat lastiger omdat elke biljet soort zijn eigen inktgeur kent.

Kun je met elke hond detectie doen?

Detectie is geschikt voor alle honden; jong, oud,  klein of groot. Mits ze niet “verminkt” zijn zoals bij sommige honden met erg korte neuzen.

De enige voorwaarde is dat de hond een speeltje leuk vind en dat hij enigszins voergericht is (uiteraard is dit ook aan te leren).

Het aanleren van een bepaalde geur gaat het beste met een clicker of met een clickerwoord.

Hoe gaat het in zijn werk? 

Het aanleren van een gekozen geur doen we aan de hand van detectieboxen die we in veel verschillende soorten en maten hebben. Met een beetje creativiteit kun je ze prima zelf maken. Ik gebruik zowel de zwarte als de grijze boxen. 
Het aanleren begint met voer in de boxen leggen die de hond direct mag hebben. Zien we dat de hond niet onder de indruk is van de boxen dan gaan we verder met de gekozen geur erbij te leggen.

We beginnen met 3 open boxen die we gaan uitbouwen naar wel 6 of 12 gesloten boxen met de aangeleerde geur. In een later stadium zullen hier verleidingsgeuren aan toegevoegd worden.

Nadat we met de boxen hebben getraind gaan we vrij snel over naar de 1 meter zoeking via een zoekmuur (zoals hiernaast op de foto). 

De hond volgens een bepaald systeem te leren zoeken is heel erg belangrijk voor een latere stap. Daarnaast is het aanleren van een juiste verwijzing of indicatie belangrijk. Op deze manier maakt de hond kenbaar aan de eigenaar dat de geur gevonden is en kan de eigenaar hier op gaan leren vertrouwen.

Detectie is dus echt wel meer dan een hond in alle vrijheid laten zoeken naar een aangeleerde geur.

Wat heeft Monique gedreven hiermee verder te gaan? 

 

Dit was een kleine introductie over wat detectie is. 
Doordat Monique in Mick weer een trainbare en fijne werkhond had, wilde ze graag verder en heeft ze  besloten de opleiding te gaan volgen tot basis instructeur bij de Nederlandse speur en detectiebond
En doordat ze de nodige ervaring heeft, diploma's op zak, en nog steeds een grote passie voor honden opleiden heeft, en ze altijd erg genoten heeft van de omgang met de cursisten en de honden met haar hondenschool in Deventer heeft ze besloten om naast haar coachpraktijk dus ook weer een kleinschalige hondenschool op te gaan zetten, alleen gericht op detectie. Vooruitstrevend en een prima combinatie!!

De naam van de detectietraining "DIDGERIDOO" heeft ze opgedragen aan Didge, haar fantastische, (maar ook moeilijke) Australian Cattledog reu waar ze zoveel van geleerd heeft, en die ze in 2020 op 15 jarige leeftijd los heeft moeten laten. 

Een speciaal woord van dank gaat uit naar Micha Nibbelink van Equine-Vibes die het prachtige logo ontworpen heeft en haar verder geholpen heeft met de opzet van de teksten voor de marketing. 

Heb je interesse om eens te komen kijken of zelfs een proefles te boeken. Dat kan altijd. Stuur een bericht via de app en we plannen snel een keer een les in. De kosten zijn €25,00 voor een half uur. Dit lijkt kort maar je zult zelf ervaren dat het werken met de neus een zeer intensieve bezigheid is voor de hond. 

Er wordt in kleine groepjes gewerkt van 3 a 4 handlers. Echter zullen de honden altijd 1 voor 1 aan het werk zijn. Maar je leert ook erg veel om naar elkaar te kijken. 
Lessen dienen voor aanvang voldaan te worden (liefst contant). In de toekomst zullen er ook strippenkaarten aangeboden worden van 10 lessen. 

Honden dienen sociaal te zijn naar vreemde mensen. Zijn ze dit niet dan graag even een berichtje. 

Alle benodigdheden (boxen, tubes, flesjes, geuren, clickers) zullen bij mij verkrijgbaar zijn in pakketten.